IMPOTENCIJA – uzroci, dijagnoza i liječenje

Procjenjuje se da svaki drugi muškarac nakon 40-te godine starosti pati od impotencije. Njujorški urolog Douglas Whitehead govori: “Prava je tragedija da 90% tih muškaraca pati potpuno nepotrebno”.

Impotencija ili erektilna disfuncija je nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije. Impotencija znači nemogućnost ostvarivanja zadovoljavajućeg seksualnog odnosa. Impotencija se razlikuje od ostalih seksualnih problema kao što su nedostatak želje odnosno pomanjkanja libida, preuranjene ili prebrze ejakulacije, odgođene ejakulacije, nedostatak ejakulacije, poremećaj orgazma. Impotencija je vrlo česta bolest koja se javlja najčešće kod starijih muškaraca iznad 65 godina starosti. Ona može utjecati na odnose s partnerom, obitelji te radnom i društvenom okolinom. Postoji nekoliko faktora zbog kojih se impotencija može javiti i kod mlađih muškaraca kao što su pušenje, pretjerana konzumacija alkohola, visoki kolesterol, uzimanje određenih lijekova, pretilost ili nedostatak kretanja.

Uzroci impotencije

Sve informacije o tabletama za potenciju na jednom mjestu!

Bilo da imate problema za erekcijom ili jednostavno želite pojačati svoj performans u krevetu i iznenaditi partnericu novom izdržljivošću i snagom u većini slučajeva posegnuti ćete za tabletama za potenciju. Impotencija ili erektilna disfunkcija može biti uzrokovana slijedećim faktorima:

 • Psihološki
 • Krvožilni
 • Problem s prostatom
 • Neurološki
 • Hormonalni
 • Farmakološki

Znanstvene studije su zaključile kako čak 85% muškaraca boluje od impotencije zbog fizičkih uzroka. Razlog tome je što medicinski problemi obično dijele zajedničke probleme: nemogućnost normalnog protoka krvi kroz krvne žile ili zbog nekog od problema s prostatom, a to je ipak puno češći slučaj nego kad se radi o psihološkim uzrocima. Ostatak od 15% otpada na slučajeve impotencije uzrokovanim psihološkim uzrocima a u nekim slučajevima se radi i o kombinaciji fizičkih i psiholoških uzroka.

Najčešći uzroci impotencije zbog kojih se mora pristupiti liječenju ili umanjivanju simptoma s tabletama za potenciju mogu biti:

1.Dijabetes

Dijabetes je glavni faktor rizika za pojavu erektilne disfunkcije odnosno impotencije. Problemi sa krvnim žilama i oštećenjem živaca su oboje česte komplikacije dijabetesa. U slučaju kada se radi o oštećenjima živaca i krvnih žila u penisu tada takva oštećenja rezultiraju impotencijom. Diabetes je također povezan i sa bolešću srca i kroničnom bolešću bubrega koje mogu također biti faktori rizika oboljevanja od erektilne disfunkcije. Ako se radi o erektilnoj disfunkciji uzrokovanoj dijabetesom tada postoje čvrste preporuke liječenja impotencije isključivo tabletama za potenciju s biljnom formulom (npr. REGEN50 STRONG™).

2. Pretilost

Pretilost povećava rizik od nastanka dijabetesa, bolesti srca te impotencije.Odvojite vrijeme za sebe i svoje zdravlje. Konzultirajte se s nutricionistom, razradite novi program prehrane te počnite vježbati u cilju smanjenja trenutne tjelesne težine.

3. Poremećaj metabolizma

Poremećaj metabolizma je skupina stanja koji uključuju pretilost i stvaranje abdominalne masnoće, stvaranje kolesterola i triglicerida uz visok krvni tlak te otpornost na inzulin. Metabolički sindrom je značajan faktor rizika koji može uzrokovati impotenciju, odnosno erektilnu disfunkciju kod muškaraca starijih od 50 godina.

4. Benigna hiperplazija

Benigna hiperplazija prostate je nemaligni prekomjerni rast stanica prostate, odnosno “proširenje prostate”. Učestalost ove bolesti povećava se s godinama te je određeni stupanj BHP-a prisutan kod 80% muškaraca starijih od 40 godina, a ta se brojka povećava u čak 95% muškaraca starijih od 80 godina. Sama bolest može uzrokovati impotenciju, odnosno probleme sa erekcijom, ali i lijekovi kojima se liječi benigna hiperplazija prostate. U ovom slučaju savjetuje se dugoročno liječenje impotencije s tabletama za potenciju biljne formule kako ne bi došlo do kontraindikacija zbog uzimanja lijekova za BHP.

5. Neurološki uvjeti

Bolesti koji utječu na središnji živčani sustav mogu uzrokovati erektilnu disfunkciju odnosno impotenciju. Bolesti poput Parkinsonove bolesti, multipla skleroza ili moždani udar na vrhu su tog popisa. Također se i u ovom slučaju savjetuje dugoročnije liječenje impotencije s tabletama za potenciju biljne formule kako ne bi došlo do kontraindikacija zbog uzimanja lijekova za parkinsonovu bolest, multiplu sklerozu itd.

6. Endokrinološke bolesti i hormonski poremećaji

Endokrinološke bolesti poput šećerne bolesti, bolesti štitnjače, debljine i osteoporoze vrlo su česti uzroci impotencije. Niska razina muškog hormona testosterona može biti faktor nastanka impotencije. Niska razina testosterona kao jedini uzrok erektilne disfunkcije utječe na samo oko 5% muškaraca. Općenito, niske razine testosterona imaju veću vjerojatnost umanjiti seksualnu želju (libido) nego da uzrokuju impotenciju. Poremećaj hipofize koji uzrokuju visoke razine hormona prolaktina također je u bliskoj povezanosti s nastankom impotencije odnosno erektilne disfunkcije. Za vraćanje libida na neke normalne razine obično se savjetuje uzimanje REGEN50 STRONG™.

7. Fizička trauma i ozljeda

Ozljeda leđne moždine i trauma zdjelice, kao što je faktura zdjelice, može uzrokovati oštećenja živaca koja rezultira impotencijom. Ostali slučajevi ozljede kralježnice, tumori kralježnice, rascjep kralježnice (spina bifida) i dječja paraliza također mogu biti uzroci impotencije. Liječenje tabletama za potenciju (npr. inhibitorima PDE5) se preporučuje ali uz nadzor i konzultaciju s liječnikom.

8. Operacije

Radikalna prostatektomija raka prostate često uzrokuje gubitak seksualne funkcije živaca. Kirurški zahvat može smanjiti rizik od impotencije. Također, zračenje radi raka prostate može dovesti do nastanka problema sa impotencijom. U navedenim slučajevima postoji velika vjerojatnost da tablete za potenciju neće djelovati te će biti potrebni kirurški zahvati. Ipak, savjetuje se pokušaj liječenja s tabletama za potenciju (npr. inhibitorima PDE5) ali uz nadzor i konzultaciju s liječnikom.

9. Lijekovi

Veliki broj lijekova i njihovo uzimanje može imati za nuspojavu impotenciju. Neki od tih lijekova mogu biti:

 • za visoki tlak, diuretici, beta-blokatori, blokatori kalcijskih kanala,
 • za bolesti srca, kolesterol,
 • za liječenje benigne hiperplazije prostate,
 • za liječenje depresije, bipolarnog poremećaja, antidepresivi,
 • za liječenje kroničnih bolesti želuca i poremećaja probave,
 • za liječenje hormonalnih poremećaja,
 • kemoterapija.

Prije uzimanja bilo kakvih tableta za potenciju zbog problema s impotencijom vezanih uz uzimanje gore navedenih lijekova ili bilo kojih drugih lijekova preporučujemo konzultiranje s liječnikom te ne uzimanje istih bez nadzora liječnika. Pogotovo kad se radi o kobinaciji tableta za potenciju koje sadrže inhibitore PDE5 i lijekova za bolesti srca.U ovim se slučajevima ipak savjetuje liječenje s tabletama za potenciju koje sadrže isključivo biljke, vitamine i minerale zbog njihove neškodljivosti i učinkovitosti.

10. Psihološki uzroci

Psihološki uzroci poput anksioznosti (tjeskobe) imaju emocionalne i psihološke posljedice koje mogu dovesti do impotencije. Navedeni uzroci su jedni od najčešćih faktora koji dovode do impotencije i posljedično dovode do potrebe uzimanja tableta za potenciju. Stres, čak i u najjednostavnijem obliku može utjecati na normalnu seksualnu funkciju muškarca. Depresija može umanjiti seksualnu želju (libido) što dovodi do impotencije. Problemi s partnerom često su u izravnoj vezi s impotencijom. Kod psiholoških uzroka tablete za potenciju su se pokazale kao vrlo dobro rješenje, ali za trajno rješenje problema s impotencijom potrebno je ipak ukloniti uzroke a ne posljedicu.

 

liječenje impotencije

Pročitaj više o dijagnozi i liječenju impotencije